Så gör du ett eget visitkort

Visitkort är fortfarande en viktig del av Sveriges affärskultur. Ett professionellt designat visitkort signalerar att du tar dina affärer på allvar under det första intrycket. Så vad är viktigt att tänka på när du skapar ett visitkort?

  1. Visitkort design

  2. Visitkortets storlek

  3. Informationen på visitkortet

  4. Visitkortets material

  5. Digitalt visitkort & QR-kod

Steg 1. Visitkort design

Less is more. Ofta är det bästa valet att hålla skapa ett minimalistiskt visitkort. Undvik att överbelasta kortet med för mycket text eller figurer. Välj istället en enkel, tydlig layout med adekvat kontrast mellan text och bakgrund. Använd ditt företags färger och logotyp för att skapa enhetlighet. Detta gör det enklare för mottagaren att snabbt identifiera ditt företag och det bidrar också till en professionell look.

Steg 2. Visitkort storlek

Svensk visitkort storlek är 90×55 mm. Oftast karakteriserat av fyrkantiga hörn. Ett vanligt betalkort är 86×54 mm i storlek och har också börjat bli ett alltmer vanligare alternativ för visitkort just för att de passar i de flest plånböcker. Detta format är mer känt som CR80 internationellt och brukar skapas med runda hörn.

Det är väldigt lockande att använda en annan visitkort storlek för att verka unik. Detta är dock oftast inte rekommenderat av professionella visitkort tryckerier eftersom då detta kan skapa förvirring vid kontaktinformations bytet vilket är den viktigaste delen i er interaktion. Istället är det rekommenderar att göra visitkortet i ett unikt material eller med speciella mönster för att skapa ett visitkort som sticker ut från mängden.

Advokat visitkort | Visitkort storlek 90 x 55 mm | NewLink

Steg 3. Vad ska stå på ett visitkort?

Se till att inkludera endast de nödvändiga kontaktuppgifterna på ditt visitkort, såsom:

  • Namn
  • Titel
  • Företagsnamn
  • Telefonnummer
  • E-postadress

Var på visitkortet placeras företagsloggan? Loggor placers normalt sätt i översta högra hörnet medans namn placeras centralt till vänster av visitkortet. Titel placeras under namn följt av telefonnummer och mail. En annan vanligt variant är att hela framsidan täcks av företagsloggan och att alla kontaktinformation placeras på baksidan av visitkortet.

Om det finns utrymme, kan du också inkludera ditt företags hemsida eller företagsnummer men kom ihåg, mindre är bättre. Genom att endast inkludera det nödvändiga får du ett professionellt visitkort som fortfarande gör det enkelt för mottagaren att kontakta dig eller hitta mer information om ditt företag.

Vitt visitkort med färgtryck| Visitkort storlek 85 x 55 mm

Steg 4. Visitkort material

När du väljer materialet ditt visitkort ska skapas i, tänk på hur hur visitkortet passar in i din verksamhet och vad du vill förmedla till mottagaren. Ett tjockt och högkvalitativt papper eller metall visitkort kan skicka signaler om en proffsig, seriös verksamhet. Om du däremot vill ge ett mer personligt och kreativt intryck, kan ett mjukare silkespapper vara ett bra alternativ. 

  • Metall
  • PVC (Hård plast)
  • Obestruket papper
  • Design papper
  • Trä

I Sverige finns det många pappers tryckerier men få tryckerier som säljer metall och PVC visitkort. NewLink är Sveriges största återförsäljare av metall visitkort och producerar även NFC visitkort som öppnar digitala profiler vid skanning. NewLink säljer standardiserade visitkort och anpassade metall visitkort med er företagslogga.

Metall visitkort håller mycket längre än traditionella pappersvisitkort och därmed är det vanligt att inkludera en QR kod på baksidan av metall visitkort som öppnar ett digitalt visitkortet så att visitkortet kan återanvändas. Några av de vanligare materialen är koppar visitkort, rostfritt stål visitkort och kolfiber visitkort.

Visitkort med QR kod eller NFC teknologi är mycket miljövänligare än vanliga visitkort just för att de kan återanvändas och minskar därmed nedhuggningen av träd. Utöver detta skapas mindre CO2 utsläpp då endast ett visitkort måste produceras. Hög kvalitet visitkort blir ett proffsigt visitkort med NFC.

Visitkort guld tryck | Svart metall visitkort | Snyggt visitkort

Steg 5. Så gör man ett digitalt visitkort

Ett digitalt visitkort är en online profil som innehåller alla dina kontaktuppgifter från ditt vanliga visitkort. I lite mer moderna digitala visitkort brukar även funktionen att spara ned alla dessa kontaktuppgifter direkt till kontaktboken i en iPhone eller Android. De flest affärsmän brukar länka sina sociala medier till sitt digitala visitkort så att folk kan hålla koll på vad som händer med deras verksamhet. Detta gör det smidigt för dina potentiella kunder att följa din aktivitet online.

Ett digitalt visitkort är otroligt viktigt för din image. Det ger kunder en bild av vad du och din verksamhet gör, och vad ni arbetar mot i framtiden. Det är också ett viktigt verktyg för marknadsföring och för att nå ut till din målgrupp. Och sist men inte minst, det hjälper dig att bygga upp en större trovärdighet.

NFC visitkort | NewLink visitkort | NewLink kort

Se till att inkludera all viktig information om din verksamhet på ditt digitala visitkort, inklusive kontaktinformation, beskrivning av era produkter, tjänster, och eventuella erbjudanden. Var noga med att använda tydliga och lättförståeliga rubriker för att presentera informationen på ett effektivt sätt då de flesta endast kommer beskåda ditt visitkort snabbt innan de fattar ett beslut om att kontakta dig.

Platser du kan skapa ett digitalt visitkort med QR kod :


Linktree är känt som den första länkträdsprofilen. Detta tillåter dig att dela länkar till alla dina sociala medier och hemsidor. NewLink och Waveconnect tillåter användare att både skapa ett digitalt visitkort med länkar som i ett länkträd, men tillåter också profilbilder tillsammans med nedladdningsbara kontaktuppgifter. 

Båda företagen säljer vad som kallas NFC visitkort. NFC (Near Field Communication) används naturligt i mobiler för att koppla till tex busskort. Genom ett inbyggt NFC chip i visitkortet kan därmed visitkorten få en mobil att öppna en hemsida eller ett digitalt visitkort genom att endast nudda en mobil.

QR-kod metall visitkort| NFC visitkort| Digitalt visitkort

Steg 5.5 QR kod till visitkort

Någonting som växt otroligt mycket i popularitet är att inkludera en QR-kod på baksidan av sitt visitkort. Denna vid skanning öppnar en visitkort QR-kod ett digitalt visitkort som innehåller ägarens alla kontaktuppgifter.

QR-koder står för Quick Response-koder och är en typ av streckkod som enkelt kan scannas med en smartphone eller surfplatta. Genom att scanna en QR-kod kan användare enkelt få åtkomst till information som annars skulle kräva att de matar in en URL eller en annan typ av information manuellt.

Genom att låta mottagarna av ditt visitkort scanna din QR-kod kan du direkt leda dem till din hemsida, LinkedIn-profil eller annan relevant information. Detta gör det enkelt för dem att lära känna dig och ditt företag på ett snabbt och bekvämt sätt.

Det finns flera gratis QR-koder hemsidor. QR code generator är våran favorit då du antigen kan skapa permanenta statiska QR-koder eller för en prenumeration skapa dynamiska QR-koder som kan ändras online i framtiden.

Skriven av
Erik E Guldman

© newlink.se  All rights reserved. Design & Function by Webgiant Webbyrå